RSS

Часовникови кули, градски и гарови часовници в България

29 дек.

Като колекционер на часовници, реших, че трябва да познавам поне в общи линии трябва да познавам историята на часовниците в България и преди всичко българското производство на часовници.

Проучването на електронните часовници „Булетроник“, на тенекиените будилници „Родина“, „София“ и на стенните и фасадни часовници на фабрика „Гномон“ на Георги Хаджиниколов и  беше сериозно изпитание – почти никаква информация в мрежата, само спорадични мнения по форумите и повърхностни статии в масовите вестници. Не по-добре стои въпроса със стандартите за точно време и системата за радиосинхрон.

За щастие не такова се оказа положението с часовниковите кули и градските часовници. Оказа се, че по темата има немалко публикации – от книги и статии, до бази данни и снимки в мрежата.

Часовниковите кули са традиционен елемент от възрожденския град и имат традиции по нашите земи. Когато говорим за българско часовникарско производство, безспорно то се доминира от кулните часовници.

Първото споменаване на механичен часовник по българските земи е от френският пътешественик Льофевр, който минал през Пловдив през 1611г. и написал “… На другия хълм /Сахат тепе/ има часовник, който денонощно отброява часовете по френски…” Старата пловдивска кула е била без циферблат, а е отмервала часовете с камбанен звън. Съборена е в началото на XIX век и на нейно място през 1812г. е построена днешната. Часовниковата кула е била противопожарно съоръжение – имала е пазач-наблюдател, който е известявал за пожари в града.

Няма да се простирам върху кулите и тяйната история. В историческият форум „Бойна слава” има създадена дискусионна тема, в която от няколко години група ентусиасти събират информация и снимки. Позволявам си да покажа някои от снимките. Източник Тема: Часовникови кули в България във форум „Бойна слава” В темата има и доста информация за историята на кулите.

За часовниковите кули в България има доста публикации и статии. Повечето разглеждат архитектурата на кулите. Техническата страна на часовниковите механизми е разгледана от Младен Цонев в книгите му „Сбогом барон Хирш!” (НМ, София – 1968) и „Мъдростта на старите чаркове” (Техника, София – 1976).

Мая Михайлова, учител в първоначално училище „Николай Петрини” – Ямбол, е събрала снимки и е направила 7 презентации за часовниковите кули, градските, гаровите и слънчевите часовници в България. Под слайдовете има и обяснитен текст с историческите данни. Източник на презентациите: профил на Мая Михайлова в slideshare.net

Часовникови кули в България 1 TowerClocks-1 или ТУК

Часовникови кули в България 2 TowerClocks-2  или ТУК

Градски часовници в България 1 CityClocks-3  или ТУК

Градски часовници в София  SofiaCityClocks-4  или ТУК

Градски часовници в България 2 CityClocks-5  или ТУК

Гарови часовници в България 1 RailwayStationClocks-6  или ТУК

Слънчеви часовници в България SunClocks-7  или ТУК

Clock Towers in Bulgaria (English)  clocktowers-ENG или ТУК

_____________________________

Clocktowers, Cityclocks and Railway station clocks in Bulgaria – a respectful tradition. Links to valuable information with many pictures.

Gallery is from „Battle glory“ historical forum. Presentations are prepared by Maya Mihaylova.

 

Вашият коментар