RSS

Българското точно време

29 Дек

След Освобождението на София точното време се е съобщавало с помощта на старо турско оръдие, разположено в градската градина пред канцеларията на княз Дондуков. Точно в 12:00 на обяд, халостен оръдеен изстрел възвестявал, че е пладне. След Сръбско-българската война от 1885г. ролята на градски часовник заело пленено сръбско оръдие, разположено на мястото на днешния Софийски университет.

След оръдията, за възвестяване на точно време била използвана сирената на парната машина в Държавната печатница (дн. Галерия за чуждестранно изкуство), която изсвирвала в 8, 12, 14 и 18 часа.

През 1894г. с Княжески указ официално се възприема Източноевропейското часово време. Централният метеорологически институт има задължението да осигури точно време за държавните институции и да контролира обществените часовници. За целта е закупен часовник “Рифлер – 52”, който е поствен в специална камера, която да го предпазва от външни влияния. През 1897г. е закупен часовник “Rifler – 30”, който се сверява по звездите. Двата точни часовника са се намирали в астрономическата обсерватория. Разпространението на точното време в страната е ставало по следния начин: Точно в 11:55ч. телеграфът започва да предава буквата „Ж”. Това продължава до 11:59. Тогава започват да предават буквите „СХ”до 11:59:55. След това предават буквата „О”, която се излъчва точно в 12:00ч. С тези три контролни момента се сверяват всички часовници в железниците и пощенските станции. Останалите часовници се сверяват по тях.

Часовници Рифлер. Софийската астронимическа обсерватория.

През 1942г. Радио София се свързва с кабел с часовника на Астрономическата обсерватория. Специален тон-генератор импулсите на часовника се превръщат в звуков сигнал и се излъчват в ефир. Точното време се излъчва в 6 секунди, като последният сигнал е точния час.

По-късно точното време се предава с международно излъчван сигнал.

В края на 60-те години български инженери разработват системата „Радиосинхрон” за контрол над обществените часовници в София. Сигналът се излъчва на всяка минута от предавател във Физическия факултет. Предавателят има обхват 40 километра. През 1968г. разработката печели златен медал на международно изложение в Лайпциг.

Часовниците „Радиосинхрон” все още могат да се видят на десетки обществени сгради в София. В началото на 90-те години предавателят е спрян. Днес в Европа радиовълни с точно време излъчва предавателят DCF77 в Майфлинген, Германия. Достъпната GPS технология е съвременното масово средство за точна синхронизация на времето.

Статия за часовниците „Радиосинхрон” от сп. Космос, бр. 6 / 1970г.

РАДИОСИНХРОН

Нито един по-голям град в света не може без улични часовници. Обикновено сигналите се подават до тях по проводници. Българските инженери са разработили система, наречена „Радиосинхрон“, при която сигналите се пренасят чрез радиовълни. Системата действува на разстояние до четиридесет километра.

„Радиосинхрон“ се изработва в различни варианти. На снимката виждате улични часовници. Стенните и тези за маса имат вътрешна антена. Предаващото устройство, изработено с транзистори, управлява хода на часовниците с радиоимпулси. Предавателните и приемателните устройства се захранват от никелово-кадмиеви акумулатори, които се зареждат чрез най-обикновено включване към мрежата с променлив ток. Ако електрическата мрежа също се повреди или напрежението в нея отслабне, „Радиосинхрон“ ще продължи да работи, защото акумулаторите ще го подхранват едно денонощие. При това точността на часовниците няма да се измени, а тя е ±0.3 секунди в годината. На Лайпцигския панаир през 1968 година системата „Радиосинхрон“ получи висока оценка от специалистите и бе удостоена със златен медал. Българският „Радиосинхрон“ вероятно ще бъде монтиран в Москва.

Авторско свидетелство за „Автоматично управление на система от часовници чрез радиовълни“ на името на инж. Христо Бъчваров

_____________________________

Brief history of official precise time measuring and communication in Bulgaria. From a cannon fire, through astronomic clock and telegraph, radio, to the system „Radiosinhron“ adjusting automaticaly all city watches of Sofia through radio waves by a special transmitter.

 

One response to “Българското точно време

  1. stz184

    17.01.2014 at 7:23

    Чакам пред кабинет УНГ в 20та поликлиника. Тук е като машина на времето – всичко е застинало както е било през 1989г. Навсякъде висят часовници Радиосинхрон – това е и причината да влезна тук…от скука се разрових в интернет що за бранд е „Радиосинхрон“ 🙂
    Сега знам, че има ръчни часовници с подобна радио синхронизация, но не знам ловят ли сигнал в България.

     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: