RSS

About / За колекциите

This blog was made to present my collections of watches and other collectable objects. My wife jokes, that I do not simply collect watches, badges, razorblades, radios … I collect collections.

Този блог има за цел да представи колекциите ми от часовници и други вещи. Съпругата ми се шегува, че аз не просто събирам часовници, значки, бръснарски ножчета, радиоапарати… аз колекционирам колекции.

Имам усет и пиетет към миналото и ми доставя удоволствие да събирам на едно място вещи, които по някакъв начин носят историята на определена част от човешкия бит. Ако в 10 различни чекмеджета, кутии и джобове на стари дрехи имаш по едно зарче, то ти имаш…10 зарчета. Ако обаче събереш всичките 10 на едно място, опиташ се да вникнеш в историята, която носят – материала от който са направени, големината, представиш си кое си спечелил на стрелбище, кое си намерил във влака и с кое си играл комар в казармата по време на задръжката за Кубинската криза… то ти вече имаш колекция. Това е принципът, който следвам. Събирам предимно семейните вещи и тези на близки и приятели. След това, ако се запаля купувам и други предмети, които правят „серия'“ с моите, имат исторически или култово значение или просто ми харесват.

Основен принцип ми е да не събирам скъпи предмети. Нещата, които колекционирам трябва да са достъпни, евтини, непотребни за масовия човек. Така остава удоволствието от необичайно откритие на някой битак, което купуваш за 1 лв и след няколко дни обгрижване и проучване на историята му блясва за нов живот.

За да бъде човек сериозен колекционер не е необходимо да притежава голяма и скъпа колекция. Много по-важно е да обърне огромно количество информация и да изучи историята на областта, в която събира. Този познавателен момент е особено ценен, защото в него научаваш много неща за миналото, историята, политиката, обществото, индустриалния дизайн, искуството…

Иначе радостта да обърнеш някоя картонена кутия и сред купчината вехтории, стари кутии от лекарства, капачки и болтове да откриеш Польота с ракетката в надписа и когато завъртиш коронката златистата секундна стрелка да се поколебае за миг и да тръгне в кръг… това могат да го разберат само други колекционери.

 

Един отговор на “About / За колекциите

  1. Атанас Иванов

    21.11.2017 at 17:35

    Напълно споделям увлечението ви по старините. На мен също ми доставя удоволствие да се ровя в старкте вещи по старите къщи, Сега съм на вълна часовници, особено джобни. Татко, лека му пръст, още като ученик ми подари една джобна Омега, дадена му като награда през 1948г. с трите му имена отзад, които носи сега синът ми. И така се започна. Но обичам и да си ги нося и гледам всищки да работят. Даже изапочнахсамда сиги ремонтирам. Както и да е. Радвам се, че попаднах на вашият сайд. Има какво да се видии научи. Здраве и успех ви желая.

     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: